Изкуството като социален медиатор Тук и Сега

Идея

Работейки дълго време в градска среда сме достигнали до извода, че едно от нещата, които липсват в града е реално взаимоотношение между обитателите му. Когато става въпрос за места, свързани с временно пребиваване или просто преминаване, каквито са централните зони на един град, това е естествено следствие от характеристиката и начина на използване на мястото. Но когато говорим за междублокови пространства в жилищни райони, които би следвало да бъдат събирателна точка на обитателите на квартала, това отчуждение предполага липсата на интересни места или дейности. Дали не се избягват конфликти по този начин? Това, което прозира в това бездействие и липса на интерес е може би невъзможността за взаимодействие и хармония между всички желания на всички живеещи. Как може по-безопасно да се случи това взаимодействие и обмяна на идеи между хората, ние предполагаме, посредством работа с артистични намеси, които да отразяват и реагират на тази реалност.

От направената анкета за проекта ни „Поглед в бъдещето” (2008 г. реализиран в кварталте „Младост” 4, София и „Тракия” в Пловдив) стана ясно, че от всички предложени им варианти за облагородяване на междублоковите пространства (градинка с цветя, детска площадка, хълмче с поток...) 80 % от анкетираните избраха градинка с цветя. Това е и вариантът, при който общуването между хората е сведено до минимум. В забързаното ни ежедневие трудно пада преградата и отношението "Не те познавам - не ме интересуваш», или направо: "Не те познавам, значи не съществуваш". На всеки може би му се е случвало да си мисли "Не искам нищо да знам за вас – другите - не ми пука».

Метафората, която изразява идеята на настоящата Програма е от един разказ на Ясен Антов, в който се разказва за това как едно пиано се озовава на междуетажието в едни блок. Постепенно става ясно, че е ничие, но едно детенце започва да се упражнавя на него и така събира целия вход - с масички, столчета, кафенце, ракийка, салатка и т.н. И тук има ничия земя и създадени взаимоотношения.

В серията от уъркшопи „Град в действие: Изкуство като социален медиатор Тук и Сега” искаме да използваме изкуството не само като социален медиатор за създаване и подобряване на взаимоотношенията в социума, а и като средство и начин да се постигнат качествени, пълноценни и подкрепящи взаимоотношения. Подозираме, че успешните взаимоотношения се въртят около удоволствията, в най-широк смисъл на думата. Момиченцето прави точно това: започва да свири, става приятно и хората се събират, стават си близки... «Ничията земя» е такова пусто ограничено за удоволствия място или място, което показва въздържание. Целта на този проект е да открием  какво е това приятно или неприятно за повечето хора нещо и да го симулираме, да се опитаме да го случим, но под формата на артистичен уъркшоп, в който те могат да участват и да го коментират. По този начин ще осигурим безопасност и по-малко страхове за действие. Когато неприятното излезе като артистичен продукт по-лесно се преодолява, особено ако е представено като обект. Така взаимоотношенията после стават по-малко напрегнати.

Повечето взаймоотношения в кварталите са покрай децата, кучетата, чашката или общи проблеми. От тук се обособяват и характерните места за сбирки: поляната с кучкарите; детската площадка; кварталната кръчма (най-често «капанче»-каравана). Хората се събират и по възрастови групи: бабите по пейки, тинейджърите по закътани градинки... Идеята на проекта е да открием, опишем и наблюдаваме тези характерни места, и да предложим нещо креативно и подканващо към взаимност.

Обща цел

Натрупване на инструментариум за социална работа със средствата на изкуствата.

Подцели

·  да отграничим какви артистични средства и методи могат да бъдат използвани като средство за социална работа (изграждане на персонажи на базата на градския човек, правене на роля от наблюдение, построяване на драматургия от поведение, звуци и диалози от улицата, сгъстяване на пространство и време);

·  да направим изследване на взаимоотношенията в два квартала и нуждата от такива;

·  хората сами да посочат от какво се нуждаят, за да се обогати и случи общуването между тях;

·  чрез срещата с изкуството да се стимулират творчески процеси.

Целева група

Кварталните „Общности”. Първоначално планираме да проведем серията от уъркшопи по местоживеене на някои от членовете на екипа: ж.к. „Младост” 4, и „Княжево”. При набиране на повече опит и ресурси и оформяне на по-голям екип смятаме да обхванем и други столични квартали.

Всеки един уъркшоп ще бъде адресиран към определен кръг от кварталната общност. Например към майките с деца или пък към притежателите на домашни любимци. Идеята е тези групи да се сближат повече и да открият други съвместни интереси и дейности. След събирането на екипа ще бъдат доуточнени точните параметри и граници на уъркшопите.

Очаквани резултати

·  създаването на конкретни принципи и метод за социална работа в градска среда чрез средствата на изкуствата;

·  очертаване на „карта” на реалните и желани взаимоотношения между съкварталци;

·  създаване на арт продукт на липсващи обществени пространства и идеи дадени от жителите на квартала;

·  да се зароди желание за творчество у жителите, хората да разберат, че сами могат да променят и създават в тези „Ничии земи”.

Продължителност

май – септември 2009 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар