СкритоНаОткрито

ИДЕОЛОГ

Сдружение за градски изследвания със средствата на изкуствата

X-tendo

Участници

Елена Колева-Иванова – ръководител на проекта, организатор и перформър в акцията-изследване; Виктор Иванов – дизайн на пространството, обектите и брошурите…; Лилия Първанова и Цветелина Господинова – идеолози и Скрити участници…; Елеонора Михалкова – участник…; Юна Иванова (5,8 г.) – помощник…; Зора Иванова (1,8 г.) – придружител…; и Много и различни ХОРА ОТ НАРОДА

Проектът е разработен специално за гостуването на Мобилните студия в София. Мобилни студия е Европейски проект на Публична артистична лаборатория. Проектът стартира под формата на пътуваща мултимедийна платформа, в градовете Братислава, Будапеща, Белград и София. В София Мобилните студия ще бъдат между 21ви и 28ми май на площад „Ал. Батенберг”, зад мястото на мавзолея.

Мобилните студия се състоят от три свързани части Редакционно, Дискусионно и Живо студио. Живото студио съдържа инсталации и намеси в града от артисти на съответната страна, където гостуват Мобилните студия, Дискусионното студио – разговорите и дискусиите. Информацията се обработва в Редакционното студио. Продуктите и предаванията ще бъдат излъчвани в момента на случването в интернет.

Може да намерите повече информация на уеб сайта към проекта www.mobile-studios.org.

Идеята на проекта СкритоНаОткрито бе да превърнем Живото студио в място, в което ВСЕКИ може да каже, покаже или остави думи, неща, вещи, които го притесняват, вдъхновяват, радват или го карат да се чувства неудобно да сподели.

Тази акция е предназначена за всеки човек и неговата лична история. Каним хората да участват в дискусиите за културните, политически и социални процеси със своите лични истории.

Наричаме този акт АКЦИЯ-ИЗСЛЕДВАНЕ. Изследване за това КАК и КАКВО Хората са ГОТОВИ ДА СПОДЕЛЯТ в Общественото пространство.

Как проведохме акцията

Отворихме Стая за Лични вещи, истории, мисли, чувства. Поканихме наши приятели, познати и случайни граждани да споделят нещо лично, оставяйки СВОИ вещи, мисли или нищо в Живото студио.

Кога се случи

Случи се в Живото студио в два поредни дни по 2 часа, а именно: 25ти (четвъртък) и 26ти (петък) май 2006 г. от 14.00 до 16.00 часа. В Дискусионното студио на 25ти от 15.30 часа до 16.00 часа. Модератор: Грета Ганчева; участник: Елена Колева-Иванова.

Живо студио

Първи ден

Живото студио бе посетено от хора, които са предварително информирани за акцията и случайни посетители, които видяха, че нещо се случва. За случайно преминаващите имаше поставени знаци пред Живото Студио и получиха специална покана с информация и разяснение за участие.

Инструкции

Изберете си кутия или си направете такава; Поставете в нея ваши лични вещи, истории, мисли, чувства…; Напишете какво бихте искали да се случи с вашата кутия; Затворете, запечатайте; Намерете й място някъде в Живото студио и я поставете там; Вземете нещо за писане и оставете личното си послание върху бялата дъска или върху картона.

Това, което се виждаше отвън е инсталация от подредени кутии, която непрекъснато се трансформираше от всеки следващ посетител. Виждаше се и човекът, който е вътре. Действието в изпълнението на тези инструкции е интересно за наблюдение, тъй като пространството на Живото студио е ограничено и всичко се наблюдава подобно на кино кадър. Пред Живото студио бе поставена камера, която заснемаше поведението на преминаващите и влизащите в него. Този материал ще послужи за последващото обобщение и теоретизиране на резултатите по проекта.

Втори ден

Отново поканихме гражданите, колегите и приятелите си да влязат в .Живото студио, което бе вече Стая за лични вещи. В този ден посетителите следваха други инструкции.

Инструкции

Изберете си кутия; Отворете я; Прочетете оставената инструкция и я изпълнете; Ако няма инструкция - вземете съдържанието за себе си; Ако искате да споделите чувства, мисли просто ги напишете върху бялата дъска или картона

Как изглеждаше Живото студио

Живото Студио беше обозначено като различни лични места, в които човек е сам в рамките на общественото пространство. Имаше изображение на телефонна кабина (спомен от миналото, защото в България вече няма улични телефонни кабини), имаше и Място за Самите Вас – място за Вашата реклама: каква реклама бихте искали да си направите за да ви забележат. Малкото време, в което проектът бе в Мобилните студия и недостатъчната конкретност на това означение допринесоха за липсата на оставени следи от посетителите на СкритоНаОткрито.

Какво съдържаше Живото студио

различни материали за правене на кутии за “лична информация”; готови кутии за избор; материали за писане, рязане и лепене; постаменти за подреждане на кутиите; дъска (отвън) и кадастрон за писане; камера, която записва поведението на всеки посетител на Живото студио

Дискусионно студио

Предвиждахме в Дискусионното студио да поканим четирима наши гости и приятели:

Перо Даниловски – театрален режисьор; Тодор Карастоянов – театрален критик и музикант; Кристиян Банков – доцент семиотик, театрален антрополог; Тодор Цигов – архитект, защитил докторска степен върху взаимоотношението архитектура – поведение.

Планувахме дискусиите да се провеждат с двама от поканените гости, един от нас и ако някои от гражданите се съгласи.

Темите, които определихме за дискусиите бяха:

Къде е личното в социалното и културното пространство.

Как могат да се коментират личните вещи като заявка за участие в общественото пространство чрез личното.

Колко сме отворени да се заявяваме в общественото пространство.

При натоварената програма на Мобилните студия и на „Изкуство в безтегловност” на Червената къща – Център за култура и дебат „Андрей Николов” четиримата участници, с които бяхме планували да дискутираме по проекта не можаха да откликнат на поканата ни.

Ето как протекоха двата дни в Дискусионното студио

Първия ден: модератор на дискусията бе Грета Ганчева, а участник: Елена Колева-Иванова, Сдружение X-tendo. В рамките на половин час бе представен проектът и работата на X-tendo – принципи и средства, в контекста на човешкото тяло в изкуството. Провокативните въпроси от страна на присъстващите на дискусията и умелото модериране на Грета Ганчева допринесе за последващото развитие на проекта. Направиха се спонтанни връзки с предишни проекти на Сдружението и по-специално с Какво говори градът. В този проект екипът на X-tendo и приятели събираше и категоризираше звуците на градът (хора, превозни средства…), докато в СкритоНаОткрито гражданите бяха поканени сами да споделят личните си истории, мисли и чувства.

Втория ден: поради натоварената програма на Мобилните студия нямаше дискусия по проекта СкритоНаОткрито – артисти и куратори разказваха за хода на проекти и програми в сферата на културата и изкуствата в България.

Теоретично обобщение

На този етап можем да кажем, че хората споделиха лични истории и чувства (от любов, която да бъде запазена завинаги, до яд, който да бъде забравен завинаги).

Хората, които посетиха Живото студио в двата дена, в които участва проектът на Сдружение X-tendo не бяха много, но резултатите са красноречиви и показват положителната настройка на софиянци да споделят лични чувства, мисли, случки, без да бъдат агресивни, дори обратното.

Какво правихме ние?

Ние също оставихме нашата следа в „личното” пространство на Живото студио. Направихме няколко кутии с конкретни послания и оставихме лични вещи в тях.

С оглед на това да се активират гражданите повтаряхме влизането си в Студиото, Около Студията имаше някой от екипа на X-tendo и приятели, който да наблюдава и въвежда посетителите и любопитните.

Наблюдение и изследване

Това, което ни занимава е: дали и доколко хората имат смелостта да изложат нещо лично от себе си, доколко допускат или не някой да навлезе в тяхното лично пространство - залепяйки и затваряйки кутиите, така че да няма достъп до тях; написвайки или не нещо на стената. Друг въпрос, който ни интересува бе доколко биха се решили да навлязат в нечие друго пространство - надниквайки, разглеждайки, размествайки или разваляйки кутията на някой Друг; или пък задрасквайки и прикривайки писмените знаци на Другите. До този момент можем да отбележим общата положителна настройка на Софийските граждани към подобни прояви, както и липсата на брутално и грубо отношение към предложеното им пространство, където да споделят лични мисли, чувства, случки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар