Поглед в бъдещето

Екип

Сдружение за градски изследвания със средствата на изкуствата X-tendo.

Виктор Иванова, Елена Иванова, Елеонора Михалкова, Мария Шипочка, Спирос Ксенос.

Участници в артистичните симулации

Трупа за уличен театърАлександър Ефтимов, Ивайло Йосифов, Иван Николов, Райна Монева (http://ulichenteatar.blogspot.com )

Идея

Проектът е инспириран от наблюдението на Antje Sachs, културен мениджър, че участието на хората в общественото пространство в междублоковите райони на кварталите в град София е почти никакво и, че пространствата запустяват, а хората нямат интерес към тази, така наречена, “Ничия земя”. В дискусия с Martin Schünke открихме въпросаСъществува ли някаква идея, която да мотивира и инспирира желание у хората да проектират нещо на тези места?”. Какво от изкуството може да повлияе, за да се достигане до консенсус относно вида обществено пространство, в което хората да вложат нещо свое и това да бъде рефлексия от творчески акт към собственото им съществуване. Предполагаме, че запустяващатаНичия земяе лишена от живот и човешко творчество в целия спектър на човешка дейност, защото към нея няма чувство на принадлежност. За да се събуди такова е необходимо първо да започне да ни харесва, да намерим подходящата му функция, да стане Нашето място чрез взаимодействието ни с него. Хората може би са най-мотивирани, когато са въвлечени да участват във взимането на решения и създаване на неща свързани с техните представи, нужди и мечти и когато им харесва да го правят.

Какво ще се случи ако предложим на хората да оставят следите си там и не само това, но и да участват в зараждане на идея за местата в междублоковите пространства, които в този момент са запустели и отразяват по всякакъв начин липса на интерес, нежелание за комуникация или просто предпазливост.

Наблюдение и хипотеза на СдружениеЕкстендо

Идеята ни бе да се наблюдава, регистрира и изследваНичията земяоколо блоковете в градските квартали. Човек смята за своя собственост жилището си и в момента, в който излезе от вратата той попада вНичия земяместата, които не са частна собственост, но и на общините не им достигат средства, за да се грижат за тях. Така в градските квартали се обособяват запустели места, които се използват най-често за преминаване, но и за: игра; изхвърляне на боклуци; паркиране; простиране; тоалетна; в тях се покриват групички, употребяващи алкохол и наркотици.

Обхванахме някои от тези места и търсихме какво е интересно и полезно да се направи на тях и го представихме чрез артистични средства, работейки заедно с хората, които преминават/пребивават на тези места. Жителите на кварталите бяха въвлечени в процеса на определяне на евентуални бъдещи дейности на местата. Бяха поканени да оставят свояотпечатъквърху тях.

Първоначалните ни идеи за симулиране на бъдещи проекти за междублоковите пространства бяха свързани с битовите нужди и удобства на хората. Предложихме и абстрактни състояния на мястото, за да визуализираме повече възможности и заедно с хората очертахме възможности за използване и приобщаване на Ничиите земи.

Изразните и експресивни средства, с които работихме бяха звукови инсталации, стилизирани обекти, човешко поведение. Представихме и възможно използване на местата и обектите през образа на клоуна.

Съсредоточихме усилията си в градовете София и Пловдив. Обходихме няколко от кварталите на София с панелени блокове: „Младост”, „Люлин”, „Дружба”, „Гео Милев”, както и кварталТракияв Пловдив. Заснемахме Ничиите земи, като обхождахме и околните блокове, за да се добие представа какъв вид е мястото, което липсва в района. Търсихме място, което има нужда от повече неща - хипермаркет; детски площадки; градинки с цветя и алей с дървета.

Следствие на внимателно наблюдение и регистрация на различните квартали на двата града се спряхме на ж.к. „Тракияв Пловдив и ж.к. „Младост” 4 в София. От събрания снимков материал подбрахме едно място с повече липсващи функции в района, на което да направим повече симулации относно бъдещото му развитие. В София се спряхме на карето между блокове 460-472, а в Пловдив между блоковете 7, 310, 44 и 10.

В избраните райони бе разпространена анкета, която провери необходимостите и очакванията на жителите на квартала. Анкетните листове бяха пуснати в пощенските кутии на всеки вход. Анкетата съдържаше нашите предложения за облагородяване и съживяване на мястото (клуб - за тинейджъри, за възрастни, за срещи; детска площадка; игрище за футбол; хипермаркет; басейн; паркинг; спирка на метро; градинка с цветя; ферма с животни; хамаци; малко хълмче с водопад; къщички и наблюдателници по дърветата) и даваше възможност на желаещите да напишат свои предложения. На базата на техните очаквания и нашите предложения избрахме от възможностите за бъдещото развитие на мястото градинката с цветя, басейна, детската площадка, църква и хамаци, с които работихме.

Симулационно поведение

На избраните места вТракияиМладост” 4 екипът ни проведе конкретно поведение, подходящо за конкретната симулация. Пекохме се на слънцето в надуваемия басейн, садихме хартиени цветя, играхме на топка на децката площадка и т.н. За целта екипът ни покани иТрупа за уличен театър”, която работи за обиграване на симулираните места. Те разполагат с еднородни костюми и грим и спомогнаха за създаването на по-голяма достоверност на мястото и провокиране на интерес към симулацията от страна на жителите на квартала.

В артистичните симулации бяха включени и звукови картина, съответни на мястото (детски песни и игри; църковни камбани; плискаща се вода и др.).

За да се придаде мащабност на изявата ползвахме реалини и симулационни обекти (балони, топки, надуваем басейн, хартиени цветя...)

Цели

· да стимулираме интереса на гражданите къмНичията земя в градските квартали с идеята в бъдеще тези места да станат обществено използваеми и социално полезни;

· да се представят чрез средствата на изкуството идеи за облагородяването и съживяването наНичиите земи”;

· да се въвлекат жителите на кварталите в артистичния процес.

Очаквани резултати

· продуктът на изкуството да стане социален медиатор;

· създаване на арт продукт на базата на липсващи обществени пространства, от които има нужда;

· хората да разберат, че сами могат да променят и създават в тезиНичии земи”.

Продължение на проекта

Екипът на Сдружение X-tendo възприема този си проект като първата крачка в посока разработване на методи за социална работа със средствата на изкуствата. През 2009 г. стартираме Програмата Социални дейности със средствата на изкуствата. Идеята на Програмата е да работи за създаване на реални взаимоотношения сред случайно събранатаобщностна един квартал. С този акт се цели да се изградиколектив”, чиято цел е да живее заедно и да прекарва приятно, полезно и креативно свободното си време заедно или на места, които сами са създали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар