Пяната на дните и Последното изкушение на Червената трева. ТАИТИ

ОПИСАНИЕ

В основата на тази театрална улична акция е залегнала градската среда като най-характерно място, обитавано от съвременния човек. Наблюдението на София и поведението на жителите й насочи екипа ни към идеята за една своеобразна интерпретация както на средата, така и на поведението в тази среда. В града, където се съсредоточава социалният, политическият и културен живот на човека, ние можем да наблюдаваме самият човек и отношението му към заобикалящата го среда.

Местата, които сме подбрали за акцията ни са характерни за София с местонахождението си и с поведението на хората, които преминават, пребивават и ги използват. Избрали сме ключови места, за които е приет определен модел на поведение и самото това поведение се явява като пречка при възприемането на средата. Следвайки тези модели хората нарушават и замърсяват както собственото си поведение така и местата, на които се провежда то.

МЕСТА

· площадчето пред паметника на Патриарх Евтимий (т.нар. Поп) като място за срещи, заедно с малкото триъгълниче между бул. “Васил Левски” и “Патриарх Евтимий”.

· карето от улици обграждащо ул. “Шишман” (ул. “Шести септември” и бул. “Васил Левски”; ул. “Славянска” и ул. “Юрий Венелин”) като място за преминаване, достигане, отиване до конкретна цел.

· спирката на Орлов мост като място за чакане, включително и пространството на самият мост от страната на спирката посока хотел “Плиска”.

· градинката пред църквата “Св. Седмочисленици” като място за пребиваване, почивка и оползотворяване на свободното време.

· площад “Журналист” като място с неопределено и разхвърляно поведение от страна на пребиваващите и преминаващите от там.

· площадчето отстрани на Българска Външно Търговска банка (срещу хотел “Шератон”) също като място с неопределено поведение, но с липса на голям поток от хора.

ПОВЕДЕНИЯ/ДЕЙСТВИЯ

Използваме характерното поведение на хората на тези места като това поведение се извежда до крайност и повтаряемост на прости случки.

· на “Попа” се третират действията “чакам за среща” и “срещам се” (например една жена се среща в кратък интервал от време и последователно с много мъже, друга чака дълго и продължително, пушейки цигара използвайки пепелник).

· карето на ул.”Шишман” – извежда се поведение на преминаващи хора под формата на игра в основата на която е залегнало движение по улица и случайна среща.

· на спирката на Орлов мост – поведение “чакам транспортно средство”, “тичам за същото”, с което се набелязва друг основен начин на действие в градска среда.

· градинката се разглежда като място за отдих и се провеждат действия възпроизвеждащи поведение на “градски” човек в различна от обичайната му среда (например закуска на тревата, тичане за здраве и развлечение).

· на площад “Журналист” и пред банката – като места без силно изразено поведение на хора в и около тях се провеждат по-абстрактни действия. Използват се всички изброени действия като по този начин акцията се обобщава и й се придава цялост. Всичко завършва с комбиниране на обикновени човешки действия като ходене, тичане… извършени многократно, без определена цел и абстрактно от много хора, чрез многократното им повтаряне и с помощта на музикален съпровод.

В първия ден акцията ще се проведе така както е описано. На всяко място ще се случва и характерното за него действие. Но във вторият ден местата и случките ще бъдат разменени. На Орлов мост ще се пренесе поведението от “Попа”, тоест на мястото за “чакане на градски транспорт” ще имаме поведение на “чакам за среща”, “срещам се” и обратното. В градинката пред църквата “Св. Седмочисленици” ще се пренесат действията от ул. “Шишман”, тоест на място за отдих имаме поведение на преминаващи по улицата. На място с активно движение имаме статично поведение.

С тази проста размяна на място и действие се експонират самите поведения и обичайната среда, в която те се случват. С цялата акция се цели да се покаже с колко случайни и хаотични действия е изпълнен целият ни живот. Да се наблегне на характерното поведение на “градския” човек, замърсено и забравено от него.

Чрез извеждането до край на обичайни действия или анти действия спрямо средата и размяната на действие и място провокираме извършващият ги към осъзнаването и преразглеждането им. Насочваме вниманието на обитателя на града към местата, които използва и към начина, по който ги използва.

Забързаността и безумният темп на градският живот е отклонил вниманието на човека от това, което го заобикаля и ние искаме да го накараме да го преоткрие. Прекъснал веднъж връзката с природата и навлизайки в изкуствената градска среда човекът е насочил вниманието си към действието. Приемайки един готов модел на поведение той е забравил креативността си. Така човекът се оказва един от всички, превръща се в една безлична единица, напъло заменяема и повтаряема във времето и пространството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар