Съвременни митологични образи

пърформънс в градска среда

Инициатор

Сдружение за градски изследвания със средствата на изкустватаX-tendo”

Ръководител: Елена Колева-Иванова; дизайн на обекти: Виктор Иванов; камера и монтаж: Иво Иванов – приятел на ”X-tendo”; участници: Елена Колева-Иванова, Мария Шипочка, Лилия Първанова, Цветелина Господинова; Спирос Ксенокс (Гърция) и Марк Сикеман (Холандия) – приятели на “X-tendo”

Идея

Идеята на проекта се състой в това да създадем типични образи от нашето съвремие, които са придобили митологичен характер. Тези образи са обединени в една обща история, която не толкова разказва за тях, колкото е поредица от случки свързани с времето и разписанието-график, които са едни актуални и донякъде митични съвременни идеи. Проследяваме и изследваме живота на образи превърнали се в знакови за нашето време и тяхното съществуване „тук” и „сега” в града и в общуване с градския човек.

Образи

В акционният пeрформънс включихме два типа образи: основни образи – разработени от главните участници и градския човек, който ще бъде въвлечен като извършващ ежедневните си действия в града.

Всеки един от основните участници избира образ, които е близък или противоположен на неговата същност и води съществуването си от близкото или далечно минало. Образите бяха разработени детайлно чрез хиперболизирането на характерна мимика, жест, реплика и т.н. Така имаме образа на Майка Тереза, която се опитва да помогне на всеки според нуждите му, образа на чичо Скруч – съвременния богаташ – скъперник, който призовава преминаващите „Да оставят всичко тук”; Мадона, която се явява съвременната Грета Гарбо или Мерлин Монро; имаме образа на терорист и на смъртта; на един пътник и един клошар; на един уличен музикант. Всички те са обединени в идеята за митологичност – издигнати до култ или толкова често срещани, че винаги ти се струва сякаш са един и същ човек.

Другият участник в нашата история е градския човек. Той участва с това, което е – обитател на града. Не се опитваме да го режисираме, а използваме поведението му такова, каквото е на местата, които сме подбрали за нашата изява. Работата ни с този участник се състои в правилния избор на мястото и съответното му поведение. Например на спирка на градски транспорт градския човек има поведение на чакащия, с което поведение става неволен герои в историята ни.

История-случки

Историята се обединява около идеята за време и за график-разписание, около които се върти цялото ни ежедневие. Водеща нишка става и взаимоотношението между образите, което пък се поражда от поведенческата им характеристика. Основното направление в историята се води от главните образи, а градският човек е взет като колективен образ на типични човешки поведения в градска среда. Той е активен, но несъзнаващ участието си участник в нашата история. Историята не проследява нишка от събития, а сбор от случки – между нашите образите; между образите и градския човек; и между самите обитатели на града.

Костюми

Обединяващият момент при костюмите е това, че всички те са ежедневни – дрехите, с които ходим из града. При градския човек те остават не променени; при основните образи имаме акценти (очила, куфар, пистолет) и дори части от дрехи (обувки на високи токчета и хавлиени чорапи, дълъг черен шлифер…).

Места

Търсихме места с характерно поведение на градския човек в тях, за да го използваме като образ в нашата съвременна митология, от която той е част. Така проведохме акционният перформънс в подлеза пред НДК, където има спирки на градския транспорт, сергии, магазини, кафета. Денят бе петък (30.12.2005 г.), а часът бе 14.00.

Няма коментари:

Публикуване на коментар